Kurkuma voor de huid

Voor duizenden jaren wordt kurkuma al gebruikt om haar geneeskrachtige eigenschappen, haar gezondheidsvoordelen en voor de verzorging van de huid.

Kurkuma is ook wel bekend als geelwortel. Het is een kruid uit de gemberfamilie en het is een wortel die net zoals gember onder de grond groeit. Kurkuma heeft een gele kleur die erg sterk is. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om gele rijst te maken. Het wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, voor curries en het is een hoofdbestanddeel van het kruidenmengsel kerriepoeder.

In India is men al duizenden jaren op de hoogte van de gezondheidseffecten van kurkuma. Het wordt daar in d Ayurveda als medicinaal kruid gebruikt.

Het eten van kurkuma heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Deze zijn toe te schrijven aan de werkzame stof in kurkuma. Deze stof heet curcumine. Om de opname van deze stof te verhogen kan kurkuma in combinatie gegeten worden met vet en/of zwarte peper (peperine). Dit is een combinatie die je bij veel Indiase gerechten automatisch al hebt.

Kurkuma is erg rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten in kurkuma maken het zo gezond en geven het de goede eigenschappen voor de huid. Gezondheidsvoordelen die in verband worden gebracht met het eten van kurkuma zijn:

  • Het verhoogt de werking van de lichaamseigen anti- oxidanten
  • Het werkt ontstekingsremmend wat belangrijk is voor de huid maar ook om te beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en auto-immuunziektes.
  • Het geeft mensen met het prikkelbare darm syndroom minder pijnklachten.
  • Het verbetert de werking van de hersenen en heeft een preventieve werking om Alzheimer te voorkomen. Door kurkuma worden er meer neurotransmitters aangemaakt wat weer belangrijk is om depressies te voorkomen.
  • Kurkuma verlaagt het risico op complicaties bij mensen met diabetes type 2. De bloedglucose is beter onder controle te houden wat hiervoor belangrijk is.

Maar zoals gezegd, heeft kurkuma ook zeer positieve eigenschappen voor de huid. Het heeft eigenschappen die zorgen voor een natuurlijke gloed van de huid.

Kurkuma bevat antioxidanten en anti-inflammatie componenten. Dit zorgt voor een natuurlijk ogende en glanzende huid.

Voor de huid dien je kurkuma op te brengen en niet te eten (ook al is dat altijd goed voor je). Kurkuma kan op de huid worden aangebracht door middel van een kurkuma gezichtsmasker. Dit maak je door een kleine hoeveelheid kurkuma te mengen met Griekse yoghurt en honing. Dit mengsel smeer je op het gezicht waar je het vervolgens 15 minuten op laat zitten. Na 15 minuten was je dit van het gezicht. Pas met kurkuma altijd op dat het niet op kleding of op handdoeken komt. Het is een ongelofelijk sterke kleurstof die gemakkelijk je kleding of handdoeken geel doet kleuren.

Het helen van wonden

De werkzame stof van kurkuma, curcumine, helpt bij het genezen van wonden. Dit doet het doet inflammatie (ontstekingen) en oxidatie te verminderen. Het vermindert ook de reactie van het lichaam op worden. Dit zorgt ervoor dat wonden sneller genezen. Uit onderzoeken blijkt dat kurkuma positief is voor het weefsel en collageen. Om wonden te genezen dient kurkuma op de wond aangebracht te worden. Dit kan het beste gebeuren door middel van formules die voor dit doel geoptimaliseerd zijn. Dergelijke middelen zijn te koop.

Psoriasis

De antioxidanten en anti-inflammatie eigenschappen van kurkuma helpen bij psoriasis door uitbarstingen onder controle te houden. Bij psoriasis heeft het nut om kurkuma zowel als voedingssupplement te gebruiken als om het op de huid te smeren ter behandeling. Als voedingssupplement gebruik je kurkuma het beste in de vorm van curcumine. Curcumine is de werkzame stof van kurkuma waarvan er in kurkuma slechts 3% zit terwijl de concentratie curcumine in supplementen wel 95% kan bedragen.

Acne

Ook bij acne heeft kurkuma zijn nut. Door regelmatig een kurkuma masker te nemen worden littekens ten gevolgde van acne gereduceerd. De anti-inflammatie eigenschappen van kurkuma helpen tegen de bacteriën in de poriën van de huid en helpen zodoende tegen de groei van acne. Het helpt dus niet alleen om littekens te voorkomen maar het maakt acne ook minder heftig.

Risico van kurkuma

Er zijn risico’s bij het gebruik van kurkuma. Als je kurkuma gebruikt dan moet je voorzichtig zijn met de dosis en het type supplement die je wilt slikken. Dit omdat kurkuma een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen. Informeer bij je apotheker of er een wisselwerking kan zijn tussen de medicijnen die je gebruikt en curcumine.

Als je kurkuma wilt gaan gebruiken neem dan altijd eerst een klein beetje en wacht af hoe je lichaam hierop reageert alvorens je het opbouwt naar een normale dosis.

Ook als je kurkuma op de huid gaat gebruiken doe je er goed aan om eerst te kijken hoe de huid op kurkuma reageert. Smeer het niet gelijk over je gehele gezicht maar behandel eerst een klein stukje op je arm en wacht 24 uur om te kijken of de huid geen ongewenst reactie geeft. Indien de huid na 24 uur niet rood is geworden, is gaan jeuken, een zwelling geeft of een andere reactie heeft gegeven dan kan je kurkuma gaan gebruiken op de plekken die je wilt behandelen. Het kan zijn dat je een allergische reactie van kurkuma op de huid krijgt. Indien dit het geval is stop dan met het gebruik van kurkuma.

Indien je een allergische reactie krijgt van het eten van kurkuma dan moet je het ook niet uitwendig op de huid gaan gebruiken. Dit zal dan ook een allergische reactie gaan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *